W dniach 18-20 maja 2017 odbyło się XVI Ogólnopolskie Spotkanie Organizacji Działających na Obszarach Wiejskich w Marózie. Tegoroczny temat Spotkania „Zanim będzie za późno” był poświęcony wpływowi mieszkańców na decyzje władz dotyczące inwestycji i gospodarowania przestrzenią na terenie gminy. W wydarzeniu uczestniczyło ponad 300 osób z całej Polski, w tym oczywiście i my, Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej ;).

Organizatorzy spotkania chcieli pokazać uczestnikom procedury i narzędzia, za pomocą których mieszkańcy mogą wyrazić swój głos, tak aby ich interesy zostały uwzględnione w lokalnym prawie i decyzjach samorządu. Podczas wykładów oraz zajęć warsztatowych można było dowiedzieć się o tym jak współdziałać, by przestrzeń wokół nas była zgodna z naszymi marzeniami, byśmy byli w niej gospodarzami i decydowali o jej kształcie. Podczas trzydniowej imprezy przedstawiono nam jak wielkie znaczenie mają plany zagospodarowania przestrzennego. Poznaliśmy także konkretne przykłady, w których mieszkańcy zmobilizowali się w ochronie własnych interesów. Ponadto zastanawialiśmy się co można zrobić wówczas, kiedy jest już za późno.

Inauguracji wydarzenia tradycyjnie dokonali: Piotr Szczepański, prezes Fundacji Wspomagania Wsi, Krzysztof Margol, prezes Nidzickiej Fundacji Rozwoju „NIDA” i Radosław Jasiński z Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. W otwierającym spotkanie wykładzie Piotr Szczepański nawiązał do 30-lecia działalności FWW, odpowiadając na pytanie: Skąd wzięła się Fundacja Wspomagania Wsi i o co chodzi w jej działalności?

– Fundacja wywodzi się z tradycji wolności i pragnienia wolności. Pragnienia wolności dla Polski i obywateli. Wolności do wyrażania swoich poglądów i wolności do poszukiwania własnych poglądów, a nie narzucanych przez system. Wolności stowarzyszeń czyli samoorganizacji, brania spraw we własne ręce, doboru sojuszników, wolności działania dla wspólnego dobra, wolności do wyboru co tym dobrem wspólnym jest.

Następnie, dr Przemysław Sadura (socjolog, adiunkt w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego, założyciel Fundacji „Pole Dialogu”) w swoim wykładzie opowiedział o prowadzonych badaniach, odnoszących się do diagnozy i prognozy dotyczących polskiej wsi. Skupił się między innymi na zmianach technologicznych, ekologicznych, kulturowo-społecznych oraz na detradycjonalizacji wsi. Nakreślił również jakie znaczenie na wieś ma rozwój techniki i jak ważne jest wzmocnienie podmiotowości organizacji, społeczeństwa i samorządności.

Podczas inauguracyjnej sesji z wykładem na temat człowieka zniewolonego przez geny wystąpiła prof. Magdalena Fikus. Po raz drugi do Maróza przybył dr Adam Bodnar, Rzecznik Praw Obywatelskich; wygłosił on wykład „Nasze prawa obywatelskie a środowisko zamieszkania”.

Pobyt w Marózie upłynął pod znakiem intensywnych spotkań z ekspertami z zakresu prawa, urbanistyki oraz praw obywatelskich. Tematem rozmów był wpływ mieszkańców gmin na decyzje władz dotyczące inwestycji i gospodarowania przestrzenią.

“Jak zagospodarować przestrzeń?”.

Na jakość życia wpływ ma wiele czynników, np. działalność przedsiębiorstw w naszym najbliższym otoczeniu. Nie na każdą mieszkańcy gmin muszą się zgadzać. Kamila Warcaba i Łukasz Rzeźniak, radcy prawni, rozmawiali z nami o tym, jakie środki prawne mogą wykorzystać, gdy w gminie rozpoczynają się niechciane inwestycje.

Mieszkańcy mają nie tylko wpływ na to, jakie firmy będą działać w ich okolicy. Mogą oni także brać udział w konsultacjach miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, o czym mówili Natalia Pawlik, urbanistka, Dorota Bregin i Magdalena Chustecka, trenerki partycypacji, oraz Krystian Połomski z Fundacji Wspomagania Wsi w ramach warsztatów „Nasza Przestrzeń”. Eksperci podpowiedzieli jak skutecznie zaangażować lokalną społeczność, komunikować się z samorządem i ocenić skutki zmian w planach przestrzennych, żeby budować dobre sąsiedztwo.

“Komunikacja jest ważna”

Mieszkańcy gmin mają prawo i możliwości, żeby zabierać głos we wspólnych sprawach gminy. W trakcie warsztatów „Poczuj swój wpływ” Szymon Osowski oraz Bartosz Wilk z Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska mówili, jak organizować się i ubiegać o uwagę wójta i radnych oraz jakie instrumenty prawne stosować, żeby mieć wpływ na swoje najbliższe otoczenie.

Komunikacja mieszkańców gminy z jej władzami jest równie ważna, co obieg informacji wśród samych mieszkańców. Temu zagadnieniu swoje spotkanie poświęciły Anna Chęć, wieloletnia organizatorka performance’ów i dziwnych wydarzeń, oraz Martyna Bójko z Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska. Warsztaty „Nie ma mobilizacji bez informacji” przybliżyły uczestnikom jakie sposoby informowania na wsi są najbardziej skuteczne i na co zwracać uwagę, żeby w gminie działo się dobrze.

“Szerszy punkt widzenia”

Szerzej na temat tego, czym jest dobro wspólne, jak należy je rozumieć i jaką rolę w dbaniu o nie odgrywa obywatel mówiła Justyna Duriasz-Bułhak z Fundacji Wspomagania Wsi w trakcie wykładu „Nasza gmina – nasze dobro wspólne”.

Dla tych, którzy z planowaniem przestrzennym zetknęli się po raz pierwszy Jacek Pietrusiak z Fundacji Wspomagania Wsi, Natalia Pawlik, urbanistka, oraz Marek Klara, wójt Gminy Miejsce Piastowe przygotowali wykład „Nasza Przestrzeń”.

XVI Ogólnopolskie Spotkanie Organizacji Działających na Obszarach Wiejskich w Marózie to przede wszystkim dialog. Uczestnicy chętnie dzielili się wiedzą nabytą podczas spotkań z ekspertami jak i własnymi doświadczeniami z przeszłości. To właśnie sprawia, że spotkania w Marózie są tak wyjątkowe.

Zdjęcia dzięki uprzejmości Pawła Pietrzaka 😉

Materiały: