Parę słów wstępu

Publikacja zamieszczona poniżej, stanowi podsumowanie Projektu Edukacji NGO (PENGO), realizowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży w latach 2012–2013. Miałyśmy niewątpliwą przyjemność bycia trenerkami oraz autorkami materiałów dla organizacji biorących udział w tym projekcie.

Za największą wartość po dziesięciu miesiącach trwania projektu uznajemy zaangażowanie lokalnych organizacji, które podjęły wyzwanie prowadzenia diagnozy, w dodatku nie dla wymiernych korzyści w postaci grantu, ale z chęci ulepszenia własnych działań, poszerzenia wiedzy i poznania innych perspektyw patrzenia na stan rzeczy w lokalnych społecznościach. Przez ten projekt chciałyśmy pokazać, że dobra diagnoza to diagnoza szyta na miarę. Taka, która bierze pod uwagę możliwości ludzi z otoczenia, korzysta z ich potencjału, wykorzystuje informacje będące w zasięgu ręki, których zdobycie bywa często nie lada wyzwaniem. Diagnoza może się wtedy stać kapitałem organizacji, narzędziem do realizacji jej celów i przynieść pożytek społeczności. Mamy nadzieję, że udało nam się to.

Projekt PENGO to nie tylko szkolenia, ale też niezwykle inspirujące spotkania w lokalnych społecznościach. Pozwoliły one na rozmowy, nie tylko o technikach badawczych czy metodologii, ale też o całym kontekście codziennej pracy organizacji pozarządowych, widzianej od kuchni, o trudniejszych momentach, dylematach i radościach. Ze szkoleń, jak i spotkań, wyjeżdżałyśmy zawsze naładowane mnóstwem pozytywnej energii, będąc pod ogromnym wrażeniem pasji i determinacji, z jaką lokalne liderki i liderzy zmieniają rzeczywistość wokół siebie. Dziękujemy wszystkim, których spotkałyśmy i z którymi miałyśmy przyjemność pracować – właśnie Wam chcemy zadedykować tę publikację.

Zainteresowani znajdą w niej wypracowany przez nas model diagnozy lokalnej, czyli przepis na badania we własnym środowisku. W pierwszej części pokazujemy, jak przygotować się do diagnozy. Druga część zawiera wiele użytecznych narzędzi, dzięki którym upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu – nie tylko zbierzecie wiedzę, ale także zachęcicie do działania lokalną społeczność. Na koniec podpowiadamy, w jaki sposób wyciągać wnioski ze zgromadzonego materiału i upowszechniać wyniki badań. Bezcenną pomocą w opracowywaniu tej publikacji były materiały i wnioski z diagnoz udostępnione przez uczestników PENGO, zwłaszcza Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Liceum Ogólnokształcącego w Gogolinie, Lokalną Grupę Działania Białe Ługi, Stowarzyszenie Bractwo Nowego Światła z Połomii (gmina Niebylec), Stowarzyszenie na rzecz Wspierania Dzieci i Młodzieży o Zaburzonym Rozwoju „Ty i ja” z Włocławka, Mazurską Fundację Pogoda Dzieciom z Orzysza, Miejski Dom Kultury z Bogucic, Stowarzyszenie „OKO-Oblicza Kłodawskich Okolic” i Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych Przystań z Ulanowa.

W ciągu ostatnich dziesięciu miesięcy przeżyłyśmy fascynującą przygodę – przygotowując program oraz towarzysząc organizacjom we wprowadzaniu go w życie. Zdajemy sobie sprawę, że diagnoza jest procesem, w którym, jak w każdym długotrwałym działaniu, bywają momenty zniechęcenia, ale jednocześnie daje mnóstwo satysfakcji i przynosi korzyści, tak badanym, jak i samym organizacjom. To wielka przyjemność odkrywać nowe informacje o własnym środowisku i poznawać różne perspektywy patrzenia na jego problemy, a następnie dzielić się wiedzą z innymi.

Powodzenia!

Autorki