Czym jest niePoradnik Sołtysa?

Oddajemy w Państwa ręce publikację, która powstała w ramach Funduszu Inicjatyw Absolwenckich Programu Alumni, stanowiącego specjalną ofertę Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności adresowaną do absolwentów wszystkich edycji Programu Liderzy PAFW realizowanego przez Fundację Szkoła Liderów. Program Alumni powstał po to, by podtrzymywać więzi powstałe między liderami, umacniać środowisko ludzi zainteresowanych podnoszeniem swoich kompetencji, ułatwiać nawiązywanie współpracy wzmacniającej efektywność działań prowadzonych w lokalnych środowiskach oraz podtrzymywać związek uczestników Programu z Polsko-Amerykańską Fundacją Wolności.

Celem projektu było wypracowanie mini poradnika dla sołtysów (terminu sołtys używamy w odniesieniu do sołtysek i sołtysów) z dobrymi radami, praktykami i kierunkami skutecznych działań. Zdajemy sobie sprawę, że zadanie to wymaga poświęcenia o wiele większej ilości czasu, dogłębnej analizy zagadnienia i wielu konsultacji, jednakże naszym celem było wskazanie najważniejszych aspektów, tej jakże ważnej funkcji społecznej. Bycie sołtysem w obecnych czasach to często prestiżowa funkcja, która wymaga wielu poświęceń, ale także ciągłego uczenia się i szukania rozwiązań.

Z przeprowadzonego badania ankietowego, w którym udział wzięło blisko 140 sołtysek i sołtysów z całej Polski, wyraźnie wynika, że w zdecydowanej większości wiejscy liderzy nie otrzymują żadnego wsparcia w postaci szkoleń i możliwości zdobywania wiedzy.

Stowarzyszenie Aktywności Lokalnej "Dolina Kacanki"