W dniach 7-9 kwietnia 2017 r. odbyło się w Warszawie szkolenie dla koordynatorów organizacji zakwalifikowanych do II etapu konkursu, przygotowujące do stworzenia projektu spełniającego kryteria formalne i merytoryczne Ogólnopolskiego Konkursu Grantowego Programu Równać Szanse.

“3 dni! 3 grupy! 6 Trenerów! Niezliczona ilość nowych doświadczeń i pozytywnej energii!”

W szkoleniu wziął udział koordynator projektu Mirosław Tłomak – prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Tomickiej. Koordynator jest osobą, która zarządza procesem przeprowadzenia diagnozy i prowadzi projekt przez okres 15 m-cy. Jest odpowiedzialny za zarządzanie projektem, za sporządzenie częściowego i końcowego raportu merytorycznego, przeprowadzenie ankiet ewaluacyjnych początkowych i końcowych oraz uczestniczy w szkoleniach w ramach Programu „Równać Szanse”.

W drugim etapie laureaci przygotują plan 15-miesięcznych działań na które zostanie wykorzystana dotacja.

Komisja ekspertów spośród 73 diagnoz nadesłanych w I etapie zakwalifikowała do II etapu konkursu 61 organizacji. Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej wystartowało do konkursu z grupą uczniów z Gimnazjum im. Noblistów Polskich w Tomicach. Aktywne wsparcie zapewnili grupie Aneta Homel i Paweł Kręcioch oraz dyr. Gimnazjum Andrzej Zieliński.

Czym jest program “Równać Szansę 2017”?

Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży ogłosiła nabór diagnoz w Ogólnopolskim Konkursie Grantowym w ramach Programu „Równać Szanse 2017″ Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.
Celem konkursu jest wsparcie projektów organizacji pozarządowych, których celem ma być rozwój umiejętności społecznych młodych ludzi z miejscowości do 20 tys. mieszkańców, przydatnych zarówno w ich obecnym, jak i dorosłym życiu.
O dotacje do 40 000 zł na działania trwające 15 miesięcy realizowane pomiędzy 1 lipca 2017 r., a 30 listopada 2018 r. (prowadzone ze stałą, minimum 20-osobową grupą młodzieży w wieku 13-19 lat) mogą ubiegać się organizacje pozarządowe (zarejestrowane w formie stowarzyszeń lub fundacji) z miejscowości do 20 tysięcy mieszkańców.
Ogólnopolski Konkurs Grantowy składa się z dwóch etapów. W pierwszym etapie konkursu wnioskujący przygotowują diagnozę środowiska lokalnego, w drugim (do którego zakwalifikują się laureaci pierwszego etapu) organizacje przygotują plan 15-miesięcznych działań zgodnych z celem konkursu.