Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej wzięło udział w jednodniowej sesji szkoleniowej pt. „Jak przeprowadzić diagnozę w Programie Równać Szanse?”. Szkolenie odbyło się 18 lutego 2017 roku w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Krakowie.

Na szkoleniu dowiedzieliśmy się, do jakich danych sięgać analizując społeczność lokalną, jakie narzędzia (poza ankietą) pozwolą uzyskać cenne informacje. Mogliśmy rozszerzyć wiedzę o sposobach wnioskowania na podstawie zebranych danych, a także zapoznaliśmy się z partycypacyjnymi metodami prowadzenia badań, które pozwalają zaangażować młodzież już na etapie badania.

Sesje poprowadzą dysponujący wieloletnim doświadczeniem specjaliści w diagnozowaniu środowisk oraz szkoleniu ze sposobów diagnozowania. Mają na celu pomóc we wzięciu udziału w Ogólnopolskim Konkursie Grantowym, a w dłuższej perspektywie w aplikowaniu o środki na działania na rzecz dzieci i młodzieży zarówno w konkursach ogłaszanych w ramach Programu „Równać Szanse”, jak i innych programach.

Czym jest program “Równać Szansę 2017”?

Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży ogłosiła nabór diagnoz w Ogólnopolskim Konkursie Grantowym w ramach Programu „Równać Szanse 2017″ Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.
Celem konkursu jest wsparcie projektów organizacji pozarządowych, których celem ma być rozwój umiejętności społecznych młodych ludzi z miejscowości do 20 tys. mieszkańców, przydatnych zarówno w ich obecnym, jak i dorosłym życiu.
O dotacje do 40 000 zł na działania trwające 15 miesięcy realizowane pomiędzy 1 lipca 2017 r., a 30 listopada 2018 r. (prowadzone ze stałą, minimum 20-osobową grupą młodzieży w wieku 13-19 lat) mogą ubiegać się organizacje pozarządowe (zarejestrowane w formie stowarzyszeń lub fundacji) z miejscowości do 20 tysięcy mieszkańców.
Ogólnopolski Konkurs Grantowy składa się z dwóch etapów. W pierwszym etapie konkursu wnioskujący przygotowują diagnozę środowiska lokalnego, w drugim (do którego zakwalifikują się laureaci pierwszego etapu) organizacje przygotują plan 15-miesięcznych działań zgodnych z celem konkursu.

Galeria: