Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej zostało laureatem Konkursu “Zaadoptuj rzekę” Klubu Gaja za współpracę i zaangażowanie największej ilości uczestników i podmiotów przy sprzątaniu Skawy.

Zaadoptować rzekę, lub inny akwen, oznacza otoczyć ją opieką, zainteresować się jej aspektami przyrodniczymi, historycznymi czy społecznymi a także lepiej ją poznać. W konkursie “Zaadoptuj rzekę”, Klub Gaja nagradza działania dla rzek lub innych akwenów oraz oszczędzania wody podejmowane przez uczestników. Zwycięskie szkoły nagrodzone zostają kilkudniowym wyjazdem edukacyjnym w Beskidy (koszty przejazdu, zakwaterowania i wyżywienia a także zajęć edukacyjnych pokrywa Klub Gaja). Dla przedszkoli nagrodą są statuetki. Laureaci wśród pozostałych podmiotów otrzymają pamiątkowe tablice informacyjne – znaki wodne.

W konkursie “Zaadoptuj rzekę 2015” Klub Gaja nagrodził po raz kolejny działania dla rzek lub innych akwenów oraz oszczędzania wody podejmowane przez uczestników. W kategorii II – za współpracę i zaangażowanie największej ilości uczestników i podmiotów nagrodę “Znak wodny” otrzymało Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej.

Tegoroczną akcję sprzątania rzeki Skawy wsparły m.in.: Starostwo Powiatowe w Wadowicach, gminy Wadowice, Tomice i Zator, bank, sklep ze sprzętem kajakowym, stowarzyszenie, okoliczne Zakłady Komunalne oraz kolarze z PTTK. Dzięki temu wsparciu rzeka Skawa została wysprzątana na dużym odcinku. Zebrano ponad 2 tony śmieci!

To prestiżowe wyróżnienie Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej otrzymało decyzją jury, w którym znaleźli się: Ewa Furtak – dziennikarka Gazety Wyborczej, Katarzyna Bąk – przedstawiciel Fundacja PKO Banku Polskiego, wieloletniego Partnera Strategicznego programu Zaadoptuj rzekę, dr Janusz Okrzesik – doktor nauk politycznych, samorządowiec oraz wykładowca akademicki, dr hab. prof. UŚ Zbigniew Wilczek – Katedra Geobotaniki i Ochrony Przyrody Uniwersytetu Śląskiego, Paweł Grzybowski – koordynator projektu Zaadoptuj rzekę Klubu Gaja oraz Jacek Bożek – prezes Klubu Gaja.

źródło: WadowiceOnline.pl