W dniu 27 lutego w sobotę na zaproszenie Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Tomickiej oraz Sołtysa Sołectwa Tomice odbyło się o godz. 11-tej w sali OKGT bardzo ciekawe spotkanie/ szkolenie z zaproszonym z Gminy Staszów (woj. świętokrzyskie) Sołtysem Jackiem Piwowarskim. Ciekawość spotkania polegała na luźnej atmosferze gdzie mocno aktywny Sołtys Jacek (zdobywca wielu nagród na szczeblu powiatowym, wojewódzkim i ogólnopolskim) opowiadał o sposobie organizacji pracy, dokonań i też niepowodzeń w swoim Sołectwie, w gminie a także zdradzał swoje doświadczenia ze współpracy, z kontaktów ogólnopolskich i można było zadawać pytania, wymieniać się poglądami. Jako, że Sołtys Jacek też jest Prezesem Stowarzyszenia “Dolina Kacanki”, latarnikiem Polski Cyfrowej, mobilnym doradcą ICT (m.in. doradza jak założyć sołecką stronę internetową), absolwentem programu Liderzy PAFW a także Radnym miejskim – zasób wiedzy młodego Sołtysa (39 lat) był ogromny również na tle doświadczenia zawodowego gdzie przez 17 lat był nauczycielem. Wieś gdzie sprawuje Przewodnictwo Jacek Piwowarski nazywa się Wiązownica Kolonia, jest położona podobnie jak Gmina Tomice nad rzeką Kacanka (mniejszą od Skawy), położoną w dolinie nazwanej Doliną Kacanki. Jest to wieś wielkości Lgoty, Zygodowic i jest sołectwem miasta Staszów (najbliższe duże miasto to Tarnobrzeg). Ciekawość spotkania z Sołtysem Jackiem polegała na tym, że zachęcał szczególnie młodych z Gminy Tomice do aktywności poprzez szczególnie wykorzystanie możliwości internetu.

Przeglądając gminną stronę internetową Tomic ocenił pozytywnie wiele miejsc z działalności, pochwalił szczególnie, że jest podana w zakładce “Sołectwa Gminy” tematyka funduszu sołeckiego w poszczególnych wsiach a to rzadkość. Natomiast uznał zbyt małą otwartość Sołtysów, Radnych  w kierunku kontaktu poprzez adres elektroniczny. Stwierdził, że obawa przed nękaniem głupimi wpisami jest nieuzasadniona, ma na swojej stronie wpisy gros konstruktywne ale warunkiem aby być traktowanym poważnie jest odpisywanie na wpisy, traktowanie każdego wpisującego się poważnie.
Sołtys Jacek Piwowarski zachęcał aby wykorzystując gotowy szablon na www.naszawioska.pl założyć swój własny portal sołecki i wpisywać tam szereg danych w/g szablonu a także przedstawiać społeczności lokalnej – Aktualności. Aktualności trzeba wprowadzać z częstotliwością średnio raz na tydzień a najlepiej aby w zespole znalazły się 3 – 4 osoby redagujące podzielone rolami. Sołtys Jacek ma przy swojej Radzie Sołeckiej także 7-osobową Radę Młodych z Przewodniczącym, która podejmuje różne ciekawe działania. Np. wprowadzona jest w sołectwie akcja “Wyrwij chwasta” i grupka ok. 4 – 5 młodych ludzi (najcz. licealistów) oczyszcza wyznaczony teren z chwastów a w nagrodę dostaje flagę białoczerwoną ufundowaną przez burmistrza Staszowa wraz z dyplomem. Sołtys Jacek informował także o wielu innych możliwościach i projektach, o których słyszeli ci co byli na spotkaniu.

Zapraszam chętnych szczeg. młodych z Sołectwa Tomice (a także innych zainteresowanych w gminie) do kontaktu, uzyskania więcej namiarów.

Mirosław Tłomak,
Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej