Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej uczestniczyło w Spotkaniu ogólnopolskim w ramach akcji Masz Głos, której organizatorem jest Fundacja im. Stefana Batorego. Wydarzenie odbyło w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym Falenty w dniach 3-5 luty 2017. W ciągu trzech mogliśmy uczestniczyć w ponad 12 warsztatach i spotkaniach, rozmowach oraz mieliśmy możliwość wymiany doświadczeń w grupie osób działających w obecnej edycji Masz Głos.

Spotkanie rozpoczęło się od wystąpienia gości Ewy Kuklik-Bielińskiej – dyrektorki Fundacji im. Stefana Batorego oraz Stanisława Trociuka – Zastępcy Rzecznika Praw Obywatelskich. Następnie rozpoczęła się debata na temat współpracy z mieszkańcami z perspektywy radnego i uczestnika akcji. Aktywiści poruszyli temat barier, trudności, szans oraz możliwości z jakimi zderzyli się podczas swoich działań. Nie zabrakło czasu na zadanie pytań na które otrzymaliśmy wyczerpujące odpowiedzi.

Po zakończeniu części oficjalnej rozpoczęły się spotkania integracyjne w grupach regionalnych. Poznaliśmy działaczy z naszego regionu (małopolska, podkarpackie, lubelskie) oraz ich działania. Nad sprawnym przebiegiem czuwali koordynatorzy Jolanta Prochowicz oraz Piotr Skrzypczak. Ideą łączenia województw jest przede wszystkim wymiana doświadczeń i łączenie sił.

W sobotę od rana do godzin wieczornych mogliśmy zdobywać cenne informacje podczas szkoleń. Poniżej tematyka szkoleń:

Jawność w gminie. Dostęp do informacji publicznej – najczęstsze problemy.
Budżet gminy bez tajemnic. Mechanizmy wpływania na budżet gminy.
Konsultacje – zasady i modelowe rozwiązania w prawie lokalnym.
Zagospodarowanie przestrzenne – udział mieszkańców, na bazie pojawiających się problemów.
Dynamika wewnątrz grupy, jak skutecznie ze sobą współpracować i osiągać sukces, role w zespole.
Prowadzenie facebooka i praca z mediami.

Pozyskiwanie środków w środowisku lokalnym.
Angażowanie mieszkańców, jak zjednać mieszkańców dla danej sprawy?
„Dochodząc do tak” – jak rozmawiać z władzami, żeby zachęcić je do wspólnego działania.
Praca z różnymi grupami interesu, tworzenie mapy otoczenia, wyznaczanie celów i komunikatów dla poszczególnych grup odbiorców.
Zadbać o siebie w działalności społecznej.
Wystąpienia publiczne – prezentowanie swoich działań.

Wieczorem mieliśmy czas który przeznaczyliśmy na rozmowy i wymianę doświadczeń.

Ostatni dzień to ponowne spotkanie w grupach regionalnych. Debatowaliśmy nad wykorzystaniem informacji wyniesionych z sobotnich szkoleń w społeczności lokalnej. Omawialiśmy plany na przyszłość i dzieliliśmy się spostrzeżeniami.

Był to niesamowicie intensywny i owocny weekend. Poznaliśmy nietuzinkowych ludzi którzy zainspirowali do działania i podzielili się pozytywną energią. Wracamy do Tomic z nowymi pomysłami, a zdobyta wiedza na pewno przysłuży się rozwojowi naszej gminy.

Zdjęcia dzięki uprzejmości Elżbiety Wąs z Miasto Obywatelskie Lubartów