Społeczeństwo to więcej niż zbiór osób zamieszkujących dane terytorium. Społeczeństwo to prawa i obowiązki, relacje, wspólna kultura i tożsamość; wiemy skąd się wywodzimy i dokąd zmierzamy. Sieć wzajemnych (pozytywnych) stosunków społecznych budują kapitał społeczny. Społeczeństwo posiada własne instytucje pozwalające mu na funkcjonowanie oraz formę organizacyjną umożliwiająca rozwój.

Krótko o Stowarzyszeniu Przyjaciół Ziemi Tomickiej

Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej rozpoczęło swoją działalność 31 sierpnia 2013 r., a 5 listopada 2013 zostało zarejestrowane w krs

Konieczność utworzenia organizacji skupiającej mieszkańców Gminy Tomice wynikała z coraz większego poczucia bezsilności pojedynczych mieszkańców wobec instytucji, które zobowiązane są do działań na rzecz lokalnej społeczności. Odosobnione głosy mieszkańców naszej wsi nie są ani słyszane ani słuchane, stąd pomysł na stowarzyszenie, które łączy siły mieszkańców i pozwala w sposób zorganizowany podejmować działania w celu polepszenia sytuacji na wsi, zmierzające do upowszechniania wiedzy o Gminie Tomice, jej rozwoju, wzroście poziomu życia mieszkańców, organizowaniu akcji, imprez, zbiórek o charakterze lokalnym celem pozyskania środków materialnych przeznaczonych na działalność statutową.

„SPZT” jest organizacją „non profit” co oznacza, że żadne z działań nie jest skierowane na osiąganie korzyści majątkowych organizacji ani jej członków.

Stowarzyszenie prowadzi działalność integrującą mieszkańców wsi poprzez aktywność kulturalną, rekreacyjną i towarzyską, współpracę z organami administracji państwowej, innymi instytucjami oraz organizacjami społecznymi, fundacjami. Dba o poprawę i rozwój infrastruktury na terenie Gminy Tomice, a szczególnie dróg. Rozwija współpracę z lokalnymi przedsiębiorcami oraz organizuje pomoc osobom w trudnej sytuacji życiowej, niepełnosprawnym, prowadzi działania promocyjne.

Nasza organizacja nie zawęża się tylko do Tomic - swoim zasięgiem chcemy objąć całą Gminę Tomice i gminy sąsiadujące, eksponując unikatowość oraz różnorodność regionu w jakim mamy okazję żyć. Wierzymy, że rzeka Skawa nie powinna nas dzielić, a łączyć we wspólnych działaniach i wizji przyszłości, dlatego pomagamy w zakładaniu nowych organizacji pozarządowych. Współpracujemy z organami administracji samorządowej i państwowej, a także innymi instytucjami, organizacjami społecznymi i fundacjami. Zachęcamy do aktywnego spędzania czasu wytyczając trasy Nordic Walking, oferując spływy kajakowe, rajdy rowerowe, a także przeprowadzając eventy podnoszące świadomość mieszkańców jak "Sprzątanie rzeki Skawy" czy "Sprzątanie rzeki Wisły".

Szanowni Mieszkańcy – każdy z nas posiada wiele umiejętności, których działając samodzielnie nie może zaprezentować. Taką okazję stwarza nasze stowarzyszenie, zatem zapraszamy do uczestnictwa w inicjatywach przez nie podejmowanych.

Dołącz do nas i działaj lokalnie!

Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej to stowarzyszenie, które powstało aby jednoczyć i inspirować ludzi do działania. Naszą misją jest budzić do aktywności i sprawiać aby ludzie uwierzyli, że mają wpływ na rzeczywistość. Jeśli nie boisz się marzyć i masz wystarczająco dużo sił, by z naszą pomocą zrealizować swe marzenia, jesteś pod dobrym adresem. Zrób pierwszy krok i dołącz do nas, by razem zmieniać rzeczywistość. Nasze stowarzyszenie to ludzie i wyjątkowe miejsce na ziemi, razem sprawimy, że połączy nas nie tylko rzeka ale wizja przyszłości i wspólne działanie.

Skontaktuj się z nami!