Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej otrzymało nagrodę w postaci pamiątkowego dyplomu oraz znaków wodnych (“drogowskazów”) w ramach konkursu Klubu Gaja “Zaadoptuj rzekę”. Jury przyznało nagrodę dla Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Tomickiej w II kategorii – za współpracę oraz zaangażowanie największej ilość uczestników i podmiotów. Do regularnych działań dla rzek Skawy i Wisły udało się włączyć  m.in.: Gminy Wadowice, Zator, Spytkowice, Brzeźnica i Tomice, Starostwo Powiatowe w Wadowicach, Stowarzyszenie LGD Wadoviana , strażaków z OSP w Tomicach i Witanowicach, Zakładu Komunalnego w Tomicach i w Brzeźnicy, firmy „Kajaki na Skawie”, PTTK w Wadowicach.

Znaki Wodne – pamiątkowe tablice informujące o odległości danego miejsca od źródeł rzeki i do jej ujścia do morza, są główną nagrodą w konkursie Klubu Gaja „Zaadoptuj rzekę”. W tym roku tym specjalnym „drogowskazem” będą mogli się poszczycić: Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej, Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne „Na Bursztynowym Szlaku” w Lanckoronie oraz Urząd Miasta Suwałki.

Znaki wodne zostaną wbite podczas tegorocznej, 6. edycji Sprzątania rzeki Skawy (22 kwietnia 2017 r.) na którą serdecznie zapraszamy!

Zarejestruj się na 6. Sprzątanie rzeki Skawy już teraz!

Nagroda w konkursie Klubu Gaja “Zaadoptuj rzekę 2016” dla Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Tomickiej

Czym jest Konkurs “Zaadoptuj rzekę”?

Konkurs „Zaadoptuj rzekę”, którego wieloletnim Partnerem Strategicznym jest Fundacja PKO Banku Polskiego, zachęca do działania dla rzek, tak aby podejmowane w ramach programu inicjatywy były ciekawie przeprowadzone, dla dużej grupy odbiorców, przy szerokiej współpracy. Najciekawsze działania pomogą upowszechnić dobre praktyki programu Zaadoptuj rzekę. Zgłoszenia oceniane są w trzech kategoriach:

1. Najciekawsze działania w zakresie oszczędzania wody,
2. Współpraca i zaangażowanie największej liczby uczestników i podmiotów,
3. Najciekawsze przeprowadzenie działań.

Kto może wziąć udział?

W konkursie mogą wziąć udział zarówno placówki oświatowe, jak i inne podmioty, takie jak: samorządy, organizacje społeczne, instytucje, firmy. Z nadesłanych zgłoszeń popartych sprawozdaniami, Jury wybiera laureatów w trzech grupach – szkoły, przedszkola oraz inne podmioty (samorządy, firmy, instytucje, lokalne grupy działania itp.).

Efekty?

Dzięki zaangażowaniu ponad 196 000 osób w latach 2005 – 2016 w ramach programu „Zaadoptuj rzekę”, opieką otoczono 772 rzek, strumieni, jezior, potoków i stawów a także Bałtyk w 1540 miejscach w Polsce.

Więcej informacji:
www.zaadoptujrzeke.pl