Wielki dzień dla Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Tomickiej. W Poniedziałek (23.11.2015r.) Stowarzyszenie otrzymało dwa znaki wodne, które staną nad rzeką Skawą w Tomicach i Wadowicach.

Znak wodny jest ufundowany przez Klub Gaja w ramach programu Zaadoptuj rzekę, którego  Wieloletnim Partnerem Strategicznym jest Fundacja PKO Banku Polskiego. Znak wodny który jest główną nagrodą w konkursie Klubu Gaja „Zaadoptuj rzekę” to pamiątkowa tablica informacyjna, wyznaczająca odległość miejsca zaadoptowanego akwenu do jego źródeł oraz do ujścia Bałtyku.

Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej nagrodę otrzymało w kategorii: za współpracę i zaangażowanie największej ilości uczestników i podmiotów. Zorganizowaną przez Stowarzyszenie akcję sprzątania rzeki Skawy i jej brzegów wsparły m.in.: Starostwo Powiatowe w Zatorze, gminy: Wadowice, Tomice i Zator, Bank Spółdzielczy w Zatorze, sklep ze sprzętem kajakowym, Stowarzyszenie Vadoviana, Zakłady Komunalne w Zatorze i Tomicach oraz kolarze z PTTK  Andrychów.

Rzeka Skawa została wysprzątana na dużym odcinku. W czasie trwania dwudniowej akcji zebrano ponad 2 tony śmieci. W działaniach udział wzięło ponad 100 osób. Dzięki akcji udało się nie tylko posprzątać śmieci z rzeki i jej brzegów, ale również zjednoczyć lokalną społeczność wokół wspólnych działań. Akcja „Nie pływam w śmieciach” wpisała się na stałe do Tomickiego kalendarza działań dla ludzi i środowiska.

Program Zaadoptuj rzekę objęty jest patronatem Ministra Środowiska. Wieloletnim Partnerem Strategicznym programu jest Fundacja PKO Banku Polskiego. Dzięki zaangażowaniu blisko 177 000 osób w latach 2005 – 2015 w ramach programu Zaadoptuj rzekę, opieką otoczono 746 rzek, strumieni, jezior, potoków i stawów a także Bałtyk w 1492 miejscach w Polsce.