W dniach 4-5 czerwca 2017 r. uczestniczyliśmy w podsumowaniu akcji Masz Głos 2016/17 w Warszawie. Podczas tych dwóch dni mogliśmy pochwalić się tym co w czasie trwania akcji udało nam się zrealizować, podzielić się doświadczeniami oraz sieciować z innymi organizacjami – w tegorocznej edycji wzięło udział 350 grup z całej Polski, w tym między innymi grupy nieformalne, organizacje, biblioteki i szkoły.

Punktem kulminacyjnym była Gala Super Samorząd 2017 która odbyła się 5 czerwca na Zamku Królewskim. Podczas uroczystej gali na Zamku Królewskim, siedem z nich (grupy nieformalne, organizacje, biblioteki i szkoły) otrzymało nagrody Super Samorząd, przyznawane za dokonanie pozytywnych zmian w miejscu zamieszkania. Tytuł ten otrzymują wspólnie uczestnicy akcji oraz wspierające ich władze lokalne – nagrody przypominają, że samorząd to wspólnota ludzi, a nie tylko przedstawiciele władz.

Uczestnicy akcji Masz Głos pokazują, że ludzie chcą korzystać ze swoich praw i mieć wpływ na miejsca, w których żyją, że się angażują. Pokazują, że samorząd to żywa idea. Działają w całej Polsce, również w bardzo małych miejscowościach. Tam nie dociera kamera, a dzieją się znakomite rzeczy. Fundacja docenia ludzi, którzy je robią; pragnie popularyzować ich wysiłek i kreatywność – mówi Aleksander Smolar, prezes Fundacji im. Stefana Batorego.

Świetlica dla młodzieży, altana spotkań, ścieżki edukacyjne, zmiany lokalnego prawa i ławki pamięci – te działania doceniło w tym roku jury nagrody Super Samorząd, przyznawanej od sześciu lat przez Fundację im. Stefana Batorego w ramach akcji Masz Głos.

Był to nasz pierwszy rok w akcji Masz Głos i pozytywnie nakręceni na działania lokalne przystąpimy do jej kolejnej edycji ;).

Zdjęcia: https://web.facebook.com/maszglos/

Czym jest akcja Masz Głos?

W ramach akcji Masz Głos wspierani są mieszkańcy i mieszkanki z całej Polski w działaniu na rzecz najbliższego otoczenia, we współpracy z władzami lokalnymi. Przypominamy, że mieszkańcy mają prawo decydować o tym, co dzieje się wokół nich, bo samorząd to nie tylko władze, lecz wszyscy mieszkańcy i mieszkanki. Od 2002 roku udział w akcji wzięło ponad 1700 grup, organizacji i instytucji z ponad 850 gmin w całej Polsce.

Jak przebiega akcja?

Mieszkanki i mieszkańcy, którzy postanawiają ulepszyć fragment swojego otoczenia rejestrują się na www.maszglos.pl i biorą udział w szkoleniu inauguracyjnym. Angażują do współpracy większe grono mieszkańców i mieszkanek oraz władze lokalne. Przeprowadzają diagnozę lokalną i organizują spotkania, podczas których planują przyszłe działania. Przez cały rok korzystają ze wsparcia koordynatorów i koordynatorek oraz ekspertów i ekspertek akcji. Zamawiają publikacje edukacyjne i promocyjne. Podczas kolejnych szkoleń i spotkań regionalnych oraz ogólnopolskich spotykają się z innymi uczestnikami i uczestniczkami akcji z całej Polski. Wszyscy mają szanse na zdobycie nagrody Super Samorząd!

Kto i jak może wziąć udział w akcji?

• Zapraszamy wszystkich mieszkańców i mieszkanki – grupy nieformalne, organizacje pozarządowe, instytucje publiczne, uniwersytety trzeciego wieku, rady młodzieżowe, biblioteki, szkoły, lokalne gazety i portale informacyjne.
  • Aby wziąć udział w akcji należy zarejestrować się na maszglos.pl
  • Udział w akcji jest bezpłatny

Co jest oferowane w ramach akcji?

• Bieżące wsparcie doświadczonego zespołu akcji, np. w planowaniu i realizacji działań.
  • Dostęp do wiedzy: porady eksperckie, darmowe publikacje, udział w szkoleniach (np. o angażowaniu mieszkańców do działania lub prowadzeniu diagnozy lokalnej)
  • Wymianę doświadczeń z uczestnikami akcji z całej Polski
  • Wzmocnienie pozycji i budowanie prestiżu w środowisku lokalnym, w relacjach z mieszkańcami i władzami oraz w kontaktach z mediami
  • Bezpłatne materiały edukacyjne i promocyjne