W dniach 24-25 listopada 2017 roku wzięliśmy udział w II zjeździe w ramach 2 edycji “Kursu fundraisingu dla organizacji prowadzących działania strażnicze” który rozpoczęliśmy we wrześniu. “Strażnicy” to intensywny kurs foundraisingu organizowany przez Fundacje Akademia Organizacji Obywatelskich. Edukacja zorganizowana będzie w modelu PROMENGO, co oznacza łączenie szkoleń stacjonarnych, nauki online oraz praktycznego wdrożenia rozwiązań w organizacji.

Jaki za I zjazdem oba dni minęły błyskawicznie. Tym razem szkolenia prowadzili eksperci w swoich dziedzinach: Michał Serwiński, Magda Sadłowska, Andrzej Pietrucha którzy przybliżyli nam kolejne zagadnienia fundraisingowe. Tematyka zajęć wyglądała następująco:

Dzień I:

• Przegląd narzędzi fundraisingowych online
  • Strona www
  • Crowdfunding
  • Facebook i inne media społecznościowe w fundraisingu
  • E-mail marketing. Podsumowanie pierwszego dnia zajęć

Dzień II:

• Przegląd dostępnych narzędzi fundraisingowych offline, zbiórki
    publiczne
  • Analiza wybranych technik fundraisingowych: TM, DM, F2F
  • Wykorzystanie danych osobowych i CRM
  • Współpraca z firmami
  • 1%, Major Donors

Wiedza którą wynieśliśmy ze szkolenia na pewno pomoże nam w naszej pracy. Nie pozostaje nam nic innego, jak powoli wdrażać rozwiązania o których się dowiedzieliśmy w oczekiwaniu na zjazd III.

Harmonogram kursu:

14 września 2017 – Webinarium otwierające kurs
22-23 września 2017 – I zjazd
24-25 listopada 2017 – II zjazd
12-13 stycznia 2018 – III zjazd
16-17 marca 2018 – IV zjazd
15-16 czerwca 2018 – V zjazd

Więcej informacji: Strona internetowa Fundacji Akademia Organizacji Obywatelskich

„Kurs fundraisingu dla organizacji prowadzących działania strażnicze” realizowany jest w ramach projektu „Niezależne finansowanie – silniejsze organizacje strażnicze” dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.