W niedzielę (19.02.2017) do rywalizacji na hali sportowej przy Gimnazjum w Tomicach przystąpiły: Wikliniarz Woźniki, Skawa Witanowice oraz Orzeł Radocza. W turnieju, na zaproszenie zarządu Wikliniarza, gościnnie wystąpił także Prywatny Klub Sportowy Góral Janik z okolic Ostrowca Świętokrzyskiego, którego prezesem jest związany z Woźnikami Jan Orkisz.

„Wisienką na torcie” tegorocznej edycji turnieju był mecz Reprezentacji Gminy Tomice +35 z Reprezentacją Polski w futsalu +35, dla której było to kolejne spotkanie „szlakiem św. Jana Pawła II”.

Kadra Reprezentacji Polski „+35” grała w składzie:
T.Porwet, R.Formicki, J.Musiał, P.Markiewicz, Ł.Mika, J.Kostarczyk, W.Kasiński, R.Cierpiński, K.Krzeszowiak, M.Melzer, S.Tryfanow, K.Borowy.
Kadra „Gminy Tomice” grała w składzie:
P.Gacur, M.Tłomak, M.Łopatecki, W.Nidecki, S.Płaczek, J.Rączka, B.Adamik, S.Zybek, P.Adamczyk, W.Wiecheć, S.Stuglik, M.Galas, J.Lempart, K.Galas, G.Świda, W.Grabowski, J.Grabowski, P.Pyka.

Licznie zgromadzeni kibicie zobaczyli wiele ciekawych akcji i zagrań technicznych. Niestety determinacja i duże zaangażowanie zawodników reprezentujących Gminę Tomice okazały się niewystarczające do nawiązania równorzędnej walki. Musieli oni uznać wyższość reprezentantów Polski. Mecz (2×25 min) zakończył się ostatecznie wynikiem 16-1 (6-0).

Bramki zdobyli: K.Borowy – 3, S.Tryfanow – 3, K.Krzeszowiak – 3, R.Cierpiński – 2, J.Kostarczyk – 2, W.Kasiński – 1, M.Melzer – 1, J. Musiał – 1. Honorowe trafienie dla reprezentacji Gminy Tomice uzyskał S.Zybek.

Geneza turnieju:

Dziesięć lat temu podczas otwarcia hali sportowej w Tomicach ówczesny biskup pomocniczy Archidiecezji Krakowskiej, a obecnie biskup polowy Wojska Polskiego Józef Guzdek przekazywał zawodnikom tomickiego Dębu okazały puchar. Stał się on główną nagrodą rozgrywanego od 2007 roku turnieju halowego w piłce nożnej, który już na stałe zagościł w kalendarzu przygotowań zespołów z naszej gminy do rozgrywek rundy wiosennej.

Przebieg tegorocznej edycji turnieju:

Drużyny (Wikliniarz Woźniki, Skawa Witanowice, Orzeł Radocza oraz Prywatny Klub Sportowy Góral Janik) zagrały według formuły „każdy z każdym”. Rozjemcami w turnieju byli D.Galas i M.Adamczyk. Rywalizacja w każdym meczu była bardzo zacięta, ale toczona w sportowej atmosferze. Warto podkreślić, że duch fair play towarzyszył do ostatniego gwizdka z tym turnieju. Poziom zaprezentowany podczas turnieju bardzo dobrze rokuje przed zbliżającymi się rozgrywkami ligowymi. A jest to o tyle istotne, że większość naszych drużyn okupuje czołowe pozycje w swoich klasach rozgrywkowych, co pozwala myśleć o awansach do wyższych klas.

Dwie wygrane Wikliniarza Woźniki pozwoliły tej drużynie cieszyć się sukcesem w całym turnieju. I to zawodnicy tego klubu po roku przerwy otrzymali puchar przechodni biskupa Guzdka. Nagrody rzeczowe dla wszystkich drużyn zostały ufundował Wójt Gminy Tomice Witold Grabowski.

WYNIKI:
Góral – Orzeł 1:3