Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej zakwalifikowało się na XVI Ogólnopolskie Spotkanie Organizacji Działających na Obszarach Wiejskich w Marózie które odbędzie się w dniach 18-20 maja 2017 r. Spośród 500 zgłoszeń na liście zakwalifikowanych znalazło się 350 osób.

Już od 2001 roku Fundacja Wspomagania Wsi wspólnie z Nidzicką Fundacją Rozwoju NIDA organizuje Ogólnopolskie Spotkania Organizacji Działających na Obszarach Wiejskich. Spotkania odbywają się Marózie (koło Olsztynka, w woj. warmińsko-mazurskim). Celem corocznych Spotkań jest wspieranie rozwoju wsi poprzez zaangażowanie jej mieszkańców w sprawy społeczne i publiczne.

Każdego roku w Spotkaniu uczestniczy od 350 do 500 osób reprezentujących kilkaset organizacji pozarządowych działających na wsiach i w małych miejscowościach, władze samorządowe, rady sołeckie, szkoły i organizacje o zasięgu ogólnopolskim. „Maróz” jest dla nich okazją do poszerzenia umiejętności zarządzania organizacją, poznania sprawdzonych i dobrych projektów rozwoju lokalnego, uzyskania informacji o możliwościach finansowania nowych inicjatyw oraz nawiązania kontaktów i wymiany doświadczeń.

Każde Spotkanie odbywa się pod hasłem przewodnim, wokół którego organizowane są warsztaty i dyskusje. Hasło tegorocznej edycji to: “Zanim będzie za późno.”

Informacje o 16. MARÓZ

Zanim będzie za późno

W tym roku poruszona zostanie tematyka jak możemy wpływać na decyzje władz dotyczące inwestycji i gospodarowania przestrzenią na terenie gminy. Pokazane zostaną procedury i narzędzia, za pomocą których mieszkańcy mogą wyrazić swój głos, tak aby ich interesy zostały uwzględnione w lokalnym prawie i decyzjach samorządu. Zastanowimy się, jak współdziałać, by przestrzeń wokół nas była zgodna z naszymi marzeniami, byśmy byli w niej gospodarzami i decydowali o jej kształcie. Omówimy znaczenie planów zagospodarowania przestrzennego, rolę prasy i informacji. Pokazane zostaną konkretne przykłady, w których mieszkańcy zmobilizowali się w ochronie własnych interesów. Poznamy zasady negocjacji w sytuacjach konfliktowych. Powiemy jak szukać informacji o tym, co ma się zdarzyć wokół nas. Zastanowimy się też, co można zrobić, gdy – jak się wydaje – jest już za późno.

Będą wykłady, warsztaty, gry strategiczne, dobre pomysły, jarmark idei, dyskusje i przykłady. Oraz, jak zawsze, czas i miejsce na nawiązywanie kontaktów i nieformalnej wymiany informacji.

Dlaczego warto?

By działać, zanim będzie za późno. By zapobiec sytuacji, która może zdarzyć się każdemu z nas –  kiedy niespodziewanie dowiadujemy się, że niedaleko naszego domu powstaje chlewnia, ubojnia, ferma kurza, spalarnia opon, żwirowania, zakład utylizacji odpadów, trasa szybkiego ruchu, dojazd do fabryki, centrum handlowe. Lub szkoła, do której chodzą nasze dzieci, zostanie zlikwidowana; okoliczną łąkę, która miała być parkiem, sprzedano deweloperowi pod budowę domów  jednorodzinnych… Ważne, aby mieć świadomość, że nie jesteśmy w takich sytuacjach ani osamotnieni, ani bezradni.

Czym jest MARÓZ?

Fundacja  Wspomagania Wsi wspólnie z Nidzicką Fundacją Rozwoju NIDA od 15 lat organizuje Ogólnopolskie Spotkania Organizacji Działających na Obszarach Wiejskich w Marózie w woj. warmińsko-mazurskim.  Ich celem jest wspieranie rozwoju wsi poprzez zaangażowanie jej mieszkańców w sprawy społeczne i publiczne. Każdego roku w Spotkaniu uczestniczy od 350 do 500 osób reprezentujących kilkaset organizacji pozarządowych działających na wsi i w małych miejscowościach, władze samorządowe, rady sołeckie, szkoły i organizacje o zasięgu ogólnopolskim. „Maróz” jest dla nich okazją do poszerzenia umiejętności zarządzania organizacją, poznania sprawdzonych i dobrych projektów rozwoju lokalnego, uzyskania informacji o możliwościach finansowania nowych inicjatyw oraz nawiązania kontaktów i wymiany doświadczeń.

Organizatorzy Spotkania:
Fundacja Wspomagania Wsi oraz Nidzicka Fundacja Rozwoju „NIDA”

Fundatorzy  Spotkania:
Fundacja Wspomagania Wsi oraz Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności