Organizacje pozarządowe działające na terenie gminy Wadowice po raz pierwszy miały swoje święto, w którym wzięliśmy udział.

19 listopada 2016 roku w ramach Dnia Wadowickich Organizacji Pozarządowych w salach WCK 25 przedstawicieli 17 organizacji pozarządowych spotkało się, aby bliżej się poznać, lepiej zrozumieć, wymienić doświadczeniem, czyli integrować się w twórczej i przyjaznej atmosferze.

Oczywiście, nie zabrakło tam również Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Tomickiej ;).

Spotkanie było moderowane przez Romana Warkocza, który zaproponował pracę metodą „World cafe”. Dzięki niej uczestnicy spotkania mogli w luźnej, „kawiarnianej” przestrzeni rozmawiać o współpracy i pracować nad konkretnymi rozwiązaniami. Nasi lokalni społecznicy mieli także okazję, żeby podzielić się ze sobą swoimi troskami, sukcesami i planami na przyszłość.

Ewidentnie zostaliśmy podbudowani zapałem i energią innych, znaleźliśmy w sobie siły do realizacji przedsięwzięć, które wtedy, przewijały się w formie pomysłów.

Mamy nadzieję, że Dzień Wadowickich Organizacji Pozarządowych, w takiej czy innej formie, na stałe wpisze się w kalendarz wydarzeń w naszym powiecie.