W weekend 28-29 lipca uczestniczyliśmy w Akcji Inspiracji!  W Domu polsko-słowackim w Marcyporębie (sołectwo Bachorowice) mogliśmy spotkać się z poznanymi podczas Akademi Lokalnego Lidera niezwykle barwnymi osobami; dołączyła do nas również ekipa ze Stowarzyszenia WIO. Naszym celem było wspólne spędzenie czasu, wymiana doświadczeń oraz poznanie nowych metod pracy społecznej.

Każdy z uczestników włączył się w organizację spotkania dzięki czemu uczestniczyliśmy w wartościowych warsztatach, pokazie filmów inspirujących oraz zajadaniu przywiezionych potraw, których było multum ;). Pierwszy dzień zakończył się wspólnym ogniskiem na którym nie brakowało zabaw – w tym śpiewów – oraz rozmów do godzin późnych. Mimo intensywnego piątku, wystarczyło nam sił aby w upalną sobotę przepłynąć 20 km podczas spływu kajakowego na rzece Wiśle.

Dziękujemy wszystkim za miło (i produktywnie) spędzony czas.

Co nas łączy? Inspiracja! Akcja społeczna dla przedstawicieli lokalnych organizacji [relacja]

Co łączy organizacje pozarządowe? Pasja? Energia, a może inspiracja? W miniony weekend grupa kilkudziesięciu przedstawicieli organizacji pozarządowych działających na terenie Małopolski spotkała się w Bachorowicach podczas Akcji Społecznej pt. Co nas łączy? Organizatorem dwudniowej akcji była Fundacja Laboratorium Inspiracji Społecznych (Fundacja LIS).

Fundacja LIS wraz z uczestnikami autorskiego programu Akademii Lokalnego Lidera zaprosiła organizacje do poznania się, sieciowania i wymiany dobrych praktyk.

Organizatorzy zaproponowali program, w którym było miejsce na warsztaty, przestrzeń do sieciowania, ale i wspólnego dzielenia się doświadczeniem i refleksją na temat społecznych działań. Nowatorskim rozwiązaniem podjętym przez Fundację przy organizacji tej akcji było zaangażowanie uczestników szkoleń w ramach wspomnianej Akademii. Większość osób to aktywne osoby działające na rzecz społeczności wiejskich lub małych miejscowości. Stąd po szkoleniach mieli oni okazję do wdrożenia wiedzy i umiejętności jakie nabyli. Każdy z uczestników miał swoje zadanie, dzięki czemu wszyscy czuli się współodpowiedzialni za organizację wydarzenia. Taka współpraca pokazuje jak wiele można zrobić wspólnie i korzystać z zasobów, które posiadamy.

Głównym punktem akcji był wieczór filmowy, podczas którego każdy mógł zaprezentować filmy o tematyce społecznej, które inspirują do zmian i pokazują, że warto być aktywnym i robić coś dla innych. Prezentowane filmy wskazywały na potrzebę współpracy małych grup, gdzie wszyscy się znają, współdziałają ze sobą, gdyż dzięki temu jest szansa na świat wypełniony ludźmi wdzięcznymi, którzy są radośni i inspirują innych do pozytywnych zmian. Dla wielu organizacji pozarządowych czy grup nieformalnych krok w dobrym kierunku, z innymi ludźmi to krok do zmiany tego najbliższego świata na lepsze.

Dzięki Fundacji LIS osoby biorące udział w akcji są przekonane do tego, że warto skutecznie budować kolejne sieci złożone z ludzi, pełnych energii, pasji i chęci do działania. Wszystkie tegoroczne Akcje Społeczne jak i Akademia Lokalnego Lidera są częścią projektu “Łączy nas Inspiracja”, który Fundacja LIS przeprowadza we współpracy z Stowarzyszeniem Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa. Projekt jest dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Więcej informacji można uzyskać na stronie projektu: http://www.fundacjalis.org/laczy-nas-inspiracja.html

Autorki: Ewa Krupnik, Katarzyna Mroczek

\