W dniach 25-26 maja oraz 1-2 czerwca 2017 uczestniczyliśmy w dwóch kolejnych szkoleniach z cyklu spotkań Akademii Lokalnego Lidera 2 organizowanych przez Fundację LIS. Spotkania miały miejsce w Krzeszowicach. ALL2 jest skierowany do aktywnych osób angażujących się na rzecz społeczności lokalnych. ​W ramach projektu liderzy – mieszkańcy wsi i małych miast – biorą udział w dedykowanych szkoleniach oraz doradztwie indywidualnym z zakresu aktywizacji ​i budowania partnerstw lokalnych.

25-26 maja przez łącznie 16 godzin mogliśmy doszkolić się w promocji niskobudżetowej akcji lokalnych. Podczas szkolenia które prowadziła Ewa Krupnik podejmowaliśmy różnorodną tematykę, m. in.: promocja niskobudżetowa, przegląd narzędzi IT, mediaspołecznościowe, lista potencjalnych sposobów promowania akcji lokalnych które zachęcą dozaangażowania różne grupy społeczne w tym te mniej zaangażowane m.in. młodzież, seniorów,mężczyzn.

“Jak przeprowadzić lokalne akcje angażujące społeczność” to temat czwartkowego (1.06) spotkania. Program szkolenia zawierał m.in. elementy zarządzania projektem, budowanie celow, rezultaty i zmiany społeczne. Prowadząca Anna Styszko wyczerpała tematykę rozpoczętego 19 maja bloku tematycznego.

2 czerwca odbyło się ostatnie szkolenie w cyklu – Planowanie akcji lokalnych” które ponownie prowadziła Anna Styszko. Program zawierał m.in. pracę nad tworzeniem planu działania konkretnej akcji społecznej, tworzeniem narzędzi do promocji poszczególnych akcji, opracowanie harmonogramu, budżetu, mapy lokalnych zasobów.

To jeszcze nie koniec naszych działań z Fundacją LIS w ramach AKADEMII LOKALNEGO LIDERA 2, ale o tym już niebawem!

O AKADEMII LOKALNEGO LIDERA 2

TEGOROCZNA AKADEMIA LOKALNEGO LIDERA SKIEROWANA JEST DO ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH JAK I GRUP NIEFORMALNYCH DZIAŁAJĄCYCH NA TERENACH WIEJSKICH I MAŁYCH MIEJSCOWOŚCIACH DO 50 TYS. MIESZKAŃCÓW W MAŁOPOLSCE.

OFERUJEMY KOMPLEKSOWE WSPARCIE W RAMACH SZKOLEŃ I COACHINGU DLA KAŻDEGO UCZESTNIKA. WIEMY, ŻE MAŁE ORGANIZACJE Z TERENÓW WIEJSKICH NA CODZIEŃ BORYKAJĄ SIĘ Z WIELOMA WYZWANIAMI ORGANIZACYJNYMI JAK I FINANSOWYMI.

PIERWSZEŃSTWO PRZY ZAPISACH POSIADAJĄ TE ORGANIZACJE I GRUPY, KTÓRE DZIAŁAJĄ NA RZECZ RODZIN I RODZICIELSTWA JAK I W CIĄGU 3 OSTATNICH LAT NIE BRAŁY UDZIAŁU W PODOBNYCH SZKOLENIACH.

​​​DODATKOWO W RAMACH KAŻDEJ EDYCJI OFERUJEMY UCZESTNIKOM MOŻLIWOŚĆ ZAPLANOWANIA I ZORGANIZOWANIA 3 WSPÓLNYCH AKCJI SPOŁECZNYCH.
JEST TO PRAKTYKA, KTÓREJ CZĘSTO BRAKUJE ORGANIZACJOM BY PRZEĆWICZYĆ PLANOWANIE, SKOSZTORYSOWANIE I PRZEPROWADZENIE TAKICH DZIAŁAŃ W PRAKTYCE. UCZESTNICY KAŻDEJ EDYCJI MAJĄ MOŻLIWOŚĆ ZAPLANOWANIA OD PODSTAW I ZORGANIZOWANIA AKCJI SPOŁECZNEJ W WYBRANEJ PRZEZ SIEBIE SPOŁECZNOŚCI. BUDŻET KAŻDEJ AKCJI TO 2 TYSIĄCE ZŁOTYCH!

WIĘCEJ INFORMACJI: STRONA INTERNETOWA FUNDACJI LIS

GALERIA