W dniach 18-19 maja 2017 uczestniczyliśmy w dwóch pierwszych szkoleniach z cyklu spotkań tegorocznej edycji Akademii Lokalnego Lidera organizowanych przez Fundację LIS. Spotkania miały miejsce w Krzeszowicach w Urzędzie Gminy. ALL jest skierowany do aktywnych osób angażujących się na rzecz społeczności lokalnych. ​W ramach projektu liderzy – mieszkańcy wsi i małych miast – biorą udział w dedykowanych szkoleniach oraz doradztwie indywidualnym z zakresu aktywizacji ​i budowania partnerstw lokalnych.

Czwartkowe (18.05) szkolenie odbywało się pod hasłem: “Jak budować zaangażowanie lokalnej społeczności”. Program zawierał tematykę m.in. rola lidera społecznego, jak motywować i angażować innych, budowanie współpracy i partnerstw lokalnych, partnerstwa trójsektorowe, elementy animacji społecznej. Z racji, iż było to pierwsze szkolenie z cyklu, trener Anna Styszko (Fundacja LIS) kładła nacisk na budowanie grupy i tworzenie atmosfery sprzyjającej dobrej współpracy. Podczas szkolenia m.in. budowaliśmy wieże, ratowaliśmy świat przed nieuchronną zagładą oraz zastanawialiśmy się w jaki sposób zjeść słonia ;).

“Jak przeprowadzić lokalne akcje angażujące społeczność” to temat piątkowego (19.05) spotkania. Program szkolenia zawierał m.in. elementy zarządzania projektem, budowanie celow, rezultaty i zmiany społeczne. Prowadząca Anna Styszko “przeprowadziła wycieczkę” przez potencjalne źródła finansowania projektów społecznych, z ktorych mogą skorzystać wiejskie organizacje pozarządowe ale również i grupy nieformalne. Dowiedzieliśmy się, że ciężko jest siedzieć na krześle które pozbawione jest nóg – analogia do NGO gdzie nogi krzesła to źródła finansowania. Ponadto zostaliśmy wprowadzeni w tematykę pisania projektów i już 1 czerwca będziemy próbować swoich sił przy pisaniu własnych wniosków.

O AKADEMII LOKALNEGO LIDERA 2

TEGOROCZNA AKADEMIA LOKALNEGO LIDERA SKIEROWANA JEST DO ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH JAK I GRUP NIEFORMALNYCH DZIAŁAJĄCYCH NA TERENACH WIEJSKICH I MAŁYCH MIEJSCOWOŚCIACH DO 50 TYS. MIESZKAŃCÓW W MAŁOPOLSCE.

OFERUJEMY KOMPLEKSOWE WSPARCIE W RAMACH SZKOLEŃ I COACHINGU DLA KAŻDEGO UCZESTNIKA. WIEMY, ŻE MAŁE ORGANIZACJE Z TERENÓW WIEJSKICH NA CODZIEŃ BORYKAJĄ SIĘ Z WIELOMA WYZWANIAMI ORGANIZACYJNYMI JAK I FINANSOWYMI.

PIERWSZEŃSTWO PRZY ZAPISACH POSIADAJĄ TE ORGANIZACJE I GRUPY, KTÓRE DZIAŁAJĄ NA RZECZ RODZIN I RODZICIELSTWA JAK I W CIĄGU 3 OSTATNICH LAT NIE BRAŁY UDZIAŁU W PODOBNYCH SZKOLENIACH.

​​​DODATKOWO W RAMACH KAŻDEJ EDYCJI OFERUJEMY UCZESTNIKOM MOŻLIWOŚĆ ZAPLANOWANIA I ZORGANIZOWANIA 3 WSPÓLNYCH AKCJI SPOŁECZNYCH.
JEST TO PRAKTYKA, KTÓREJ CZĘSTO BRAKUJE ORGANIZACJOM BY PRZEĆWICZYĆ PLANOWANIE, SKOSZTORYSOWANIE I PRZEPROWADZENIE TAKICH DZIAŁAŃ W PRAKTYCE. UCZESTNICY KAŻDEJ EDYCJI MAJĄ MOŻLIWOŚĆ ZAPLANOWANIA OD PODSTAW I ZORGANIZOWANIA AKCJI SPOŁECZNEJ W WYBRANEJ PRZEZ SIEBIE SPOŁECZNOŚCI. BUDŻET KAŻDEJ AKCJI TO 2 TYSIĄCE ZŁOTYCH!

WIĘCEJ INFORMACJI: STRONA INTERNETOWA FUNDACJI LIS

GALERIA