28.05.2016 r. odbyła się szósta edycja Ogólnopolskiego Spływu Doliną Karpia (rz. Skawa odc. Wadowice – Zator).

W wydarzeniu wzięło udział 110 uczestników. O godzinie 11:00 na Bulwarze rzeki Skawy w Wadowicach („Wenecji”) grupa składająca się zarówno z młodzieży jak i dorosłych, w tym całych rodzin, została przeszkolona z „kajakowego abc” i po zwodowaniu kajaków rozpoczął się spływ.

Po drodze można było podziwiać piękno Skawy i otaczających krajobrazów, a także rozkoszować się promieniami majowego słońca. Niewątpliwie soczysta zieleń drzew oraz nadrzecznych roślin zachęciły do aktywnego wypoczynku. Mimo, że Skawa bywa rzeką wymagającą, a wielu uczestników pierwszy raz korzystało z tej formy aktywnego wypoczynku, wszystkim udało się szczęśliwie dotrzeć do Grodziska gdzie organizatorzy pomogli w przenosce kajaków przez jaz, by ostatecznie zakończyć spływ w Zatorze.

Mimo możliwych opadów, słoneczna pogoda utrzymała się do samego końca i wszystkim uczestnikom dopisywały świetne humory, a na twarzach gościły uśmiechy. Po skończonym spływie w Ośrodku wypoczynkowym River Park w Zatorze zorganizowany został grill, podczas którego można skosztować było karkówkę oraz kaszankę, a także ugasić pragnienie po wyczerpującym dniu w kajaku. Pomimo zmęczenia najmłodsi szybko odzyskali chęć do zabawy. Atrakcje zorganizowały dla nich Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, których rękodzieła można było podziwiać podczas imprezy.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej we współpracy z: www.kajaki-na-skawie.pl, Stowarzyszeniem Doliny Karpia, PTTK, Gminą Wadowice oraz Powiatem Wadowickim.