W dniach 1 – 2 grudnia 2017 r. członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Tomickiej uczestniczyli w uroczystym Forum Lokalnych Liderów w Dobczycach, zorganizowanym przez Fundację Laboratorium Inspiracji Społecznych i Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie.

Forum w Dobczycach było zwieńczeniem i podsumowaniem konkursu “Aktywni Lokalnie!”, w ramach którego zostały wręczone trzem organizacjom nagrody (KURY) za najlepsze inicjatywy lokalne w Małopolsce. Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej otrzymało wyróżnienie za coroczną organizację akcji spływu kajakowego połączonego ze sprzątaniem rzeki Skawy.

Uczestnictwo w Forum w Dobczycach było okazją nie tylko do zaprezentowania działalności naszego Stowarzyszenia w trakcie uroczystej gali rozdania nagród, ale również uczestnictwa w wartościowych warsztatach na temat przygotowania i zastosowania ankiet ewaluacyjnych w codziennej działalności stowarzyszenia. Bardzo istotna była również możliwość nawiązania osobistych kontaktów z innymi lokalnymi liderami inicjatyw społecznych oraz “podsłuchania” pomysłów innych na interesujące działania angażujące lokalne społeczności na rzecz swoich małych ojczyzn. Wszystko to mamy nadzieję zaowocuje przygotowaniem i organizacją przez nasze Stowarzyszenie coraz lepszych projektów i inicjatyw dla naszej małej ojczyzny w Tomicach.

Na zakończenie należy również podkreślić doskonałe warunki lokalowe w Hotelu Dobczyce nad brzegiem Jeziora Dobczyckiego i wyśmienitą kuchnię.

Autor: Jarek

FOTOGALERIA