Cześć!
Jesteś w wieku 13-18 lat?

Masz ciekawy pomysł na spędzenie wolnego czasu?
A może chcesz uczestniczyć w realizacji działań dla młodzieży?

Tak? To do dzieła!

Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej zorganizowało spotkanie organizacyjne dla młodzieży która chciałaby robić coś ciekawego i mieć szanse uzyskania funduszy na te działania w konkursie grantowym Równać Szanse 2017. Spotkanie odbyło się 4 maja 2017 r. o godzinie 14:00 w Ośrodku Kultury Gminy Tomice.

Spotkanie miało na celu przygotowanie do stworzenia wniosku do projektu Równać Szansę 2017. Młodzi mieli multum pomysłów, ostatecznie w demokracyjnym głosowaniu zdecydowali, że chcą rozwijać się w kierunku dziennikarsko-aktorskim. Projekt zakłada szkolenia związane z przeprowadzaniem wywiadów, pisaniem tekstów, tworzeniem oraz obróbką audio/video/grafiki, a także wyjazdy m. in. do teatru, redakcji czy zaproszenie autorytetów na spotkania. Młodzież wykorzysta zdobytą wiedzę do założenia strony internetowej przy której działać ma stworzona przez nich redakcja.

Chętni tak zaangażowali się w projekt, że już teraz – bez względu na wynik konkursu grantowego – chcą kolejnych spotkań.

Czym jest program „Równać Szansę 2017”?

Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży ogłosiła nabór diagnoz w Ogólnopolskim Konkursie Grantowym w ramach Programu „Równać Szanse 2017″ Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.
Celem konkursu jest wsparcie projektów organizacji pozarządowych, których celem ma być rozwój umiejętności społecznych młodych ludzi z miejscowości do 20 tys. mieszkańców, przydatnych zarówno w ich obecnym, jak i dorosłym życiu.
O dotacje do 40 000 zł na działania trwające 15 miesięcy realizowane pomiędzy 1 lipca 2017 r., a 30 listopada 2018 r. (prowadzone ze stałą, minimum 20-osobową grupą młodzieży w wieku 13-19 lat) mogą ubiegać się organizacje pozarządowe (zarejestrowane w formie stowarzyszeń lub fundacji) z miejscowości do 20 tysięcy mieszkańców.
Ogólnopolski Konkurs Grantowy składa się z dwóch etapów. W pierwszym etapie konkursu wnioskujący przygotowują diagnozę środowiska lokalnego, w drugim (do którego zakwalifikują się laureaci pierwszego etapu) organizacje przygotują plan 15-miesięcznych działań zgodnych z celem konkursu.