Po raz 15-ty rusza konkurs “Sołtys Roku” organizowany przez Redakcję miesięcznika “Gazeta Sołecka” oraz Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów. Konkurs trwa od 1 stycznia do 30 marca 2017 r. Wzorem poprzednich edycji wyłonionych zostanie 12 laureatów z terenu całej Polski, którzy otrzymają tytuł “Sołtys Roku”. Dodatkowo wyróżniony zostanie sołtys o najdłuższym w danej edycji stażu.

Celem konkursu jest promowanie najbardziej aktywnych sołtysów, którzy pracują na rzecz społeczności lokalnej. Kandydata do udziału w konkursie mogą zgłaszać: rady sołeckie, mieszkańcy sołectwa, rady parafialne a także organizacje pozarządowe: OSP, KGW itp. stowarzyszenia sołtysów wszystkich szczebli oraz organy władzy samorządowej: rady gmin, wójtowie, burmistrzowie itd.
W przypadku zgłoszenia kandydata przez jedną osobę np. przez mieszkańca, albo radnego, przez prezesa gminnego, powiatowego lub wojewódzkiego stowarzyszenia sołtysów, bądź przez jeden organ władzy samorządowej np. przez wójta lub starostę – do zgłoszenia powinny być dołączone też opinie właściwej rady sołeckiej i działających na terenie sołectwa bądź gminy instytucji oraz organizacji.
Kapituła konkursu przy ocenie zgłoszeń będzie kierowała się głównie następującymi kryteriami:
  • Wpływ działalności kandydata na integrację społeczności lokalnej,
  • Materialne rezultaty działalności, np. poprawa infrastruktury komunalnej,
  • Rezultaty działalności ponadlokalnej,
  • Czas sprawowania funkcji sołtysa w połączeniu z efektami działalności,
  • Dalsze plany związane z działalnością sołectwa.